Naukowcy z Perelman School of Medicine przy University of Pennsylvania przeprowadzili analizę dużego ogólnokrajowego zbioru danych (Collaborative Perinatal Project) obejmującego okres od urodzenia dziecka poprzez kolejne 50 lat. W ramach tego projektu skatalogowano dane pochodzące od zróżnicowanej rasowo kohorty 45 000 kobiet, które urodziły w latach pięćdziesiątych lub sześćdziesiątych XX wieku. Ich dane powiązano z danymi dotyczącymi śmiertelności z 2016 r.
Jak wynika z analizy, w przypadku kobiet w ciąży, które przybrały na wadze więcej niż jest to obecnie zalecane, w następnych dziesięcioleciach wyższe było ryzyko śmierci z powodu chorób serca lub cukrzycy.
Wyższe ryzyko zgonu dotyczyło wszystkich badanych grup wagowych – z niedowagą, prawidłową wagą lub nadwagą przed ciążą; nie wykryto jednak wzrostu ryzyka wśród osób otyłych.
Autorzy mają nadzieję, że ich praca doprowadzi do wzmożenia wysiłków na rzecz zidentyfikowania nowych, skutecznych i bezpiecznych sposobów wspierania kobiet w ciąży w osiągnięciu zdrowego przyrostu masy ciała.
Nowoczesne zalecenia dotyczące przyrostu masy ciała w czasie ciąży zostały opracowane w 2009 roku i są bezpośrednio powiązane z wagą kobiety na początku ciąży. Wynoszą od 13 do 18 kilogramów dla kobiet z niedowagą według standardów BMI do 5-9 kilogramów w przypadku osób uznawanych za "otyłe". Obecnie prawie połowa ciężarnych przybiera na wadze więcej niż jest to zalecane.
Wśród kobiet, które przed ciążą miały niedowagę, ale przybrały na wadze więcej niż jest to obecnie zalecane, ryzyko śmierci związanej z chorobami serca wzrosło o 84 procent. Wśród kobiet, których masa ciała przed ciążą uważana była za prawidłową (co stanowiło mniej więcej dwie trzecie całej kohorty), śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny wzrosła o 9 proc., gdy przybrały na wadze więcej niż zalecano, co wiązało się z ryzykiem śmierci z powodu chorób serca większym o 20 proc.
Wreszcie w przypadku kobiet uznawanych za mające nadwagę ryzyko śmierci w przypadku przybrania na wadze o więcej niż się obecnie zaleca się było o 12 proc. wyższe, a ryzyko śmierci spowodowanej cukrzycą wzrastało o 12 proc.
Badanie nie wykazało korelacji między dużym przyrostem masy ciała w czasie ciąży a późniejszymi zgonami wśród osób otyłych. Zdaniem autorów możliwe jest, że i tak już podwyższony współczynnik zgonów w tej grupie mógł mieć wpływ na to odkrycie.
"Chcemy głębiej zbadać różne czynniki, które mogą wpływać na zdolność ciężarnych do osiągnięcia zdrowego przyrostu masy ciała w czasie ciąży – powiedziała kierująca badaniami (https://doi.org/10.1016/S0140-6736(23)01517-9) dr Stefanie Hinkle. - Nasz zespół zajmuje się badaniem aspektów społecznych, strukturalnych, biologicznych i indywidualnych, które odgrywają rolę w tym procesie". (PAP)
autor: Paweł Wernicki
pmw/ zan/